Η ¨ελαφρότητα¨ της Ελληνικής οικονομίας


13/09/2009, Για τους ειδικούς, όσο πιο ¨ελαφριά¨ είναι η οικονομία μιας χώρας , δηλαδή στηρίζεται για την ανταγωνιστικότητα και υπεροχή της στα ελαφρά και άυλα – όπως το ονομαζόμενο και ¨τρίγωνο της γνώσης¨ ( παιδεία, έρευνα, καινοτομία ) – τόσο πιο ισχυρή είναι στην εποχή μας της παγκοσμιοποίησης , των δικτύων και της οικονομίας της πληροφορίας.
Η Ελλάδα όμως διατηρεί για τον εαυτό της μια άλλη, διαφορετική, πρωτιά στην ¨ελαφρότητα¨ στην ΕΕ: αυτή που αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση , καθώς και τα σχέδιά για να βγούμε πιο ισχυροί από αυτήν και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν με την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας διεθνώς ( !! ).
Ασήμαντες δράσεις και περιστασιακά μέτρα , με άλλα λόγια αυτό που κάποιος θα ονόμαζε ¨ βασικά προαπαιτούμενα ¨ για κάθε σύγχρονο κράτος, παρουσιάζονται ως κεντρικοί πυλώνες μια οικονομικής πολιτικής που θα μας οδηγήσουν στην οικονομική πρόοδο και ευημερία.
Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα σύμφωνα με την Transparency International στο Δείκτη Αντιληπτής Διαφθοράς είχε την 49η θέση το 2004 και υποχώρησε στην 57η το 2008 , θέση χειρότερη από χώρες όπως: Κόστα Ρίκα , Μποτσουάνα, Ουρουγουάη, Δομικανική Δημοκρατία, κλπ .
Με απλά λόγια , ¨Μπανανία¨ , και με την βούλα τώρα, είναι η Ελλάδα και όχι η Κόστα Ρίκα και η Μποτσουάνα !!!
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο του Κώστα Κατάρα, όπως δημοσιεύτηκε και στον τύπο στις 13/09/2009, εδώ.

About Costas Kataras

Futurist,Strategist,Speaker; Author of "Nice Capitalism" ;Purveyor of the "Nice Way" strategy, for a sustainable future for Brands,Corporations and Society. http://www.costaskataras.org
This entry was posted in Economics/Politics, Other Languages Edition. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s