Πόση ευτυχία χωράει μια γυναικεία τσάντα ?


04/05/2008, Αν και η ευτυχία μας φαίνεται μια κοινή έννοια , η ουσία της παραμένει δυσεξήγητη ανά τους αιώνες. Μπορούμε όμως να πούμε ότι για το δυτικό κόσμο τουλάχιστον, όπου έχουν λυθεί τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης, υπάρχουν δυο τουλάχιστον στοιχεία που συμβάλουν στην ευτυχία του ατόμου , η αγάπη και η αναγνώριση . Αν και τα χρήματα, δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη (… συνήθως, αλλά…), ωστόσο σίγουρα μπορούν να τραβήξουν την προσοχή πάνω μας και να πετύχουν έστω την πρόσκαιρη αναγνώριση. Σήμερα, όταν π.χ. αγοράζουμε μια τσάντα(δείτε εδω ενα απλοικό, αλλά ισως ¨χρηστικό¨, τοπ 10), ο σκοπός μας δεν είναι πλέον να αγοράσουμε κάτι χρηστικό, δηλαδή κάτι όπου θα τοποθετούμε το πορτοφόλι μας και τα αναγκαία μας προσωπικά αντικείμενα, αλλά να αποκτήσουμε ένα σύμβολο επιτυχίας. Μια γυναίκα που αγοράζει μια τσάντα μάρκας Leiber αξίας, συνήθως, 3.000 ευρώ ( δείτε εδώ μια ενδεικτική συλλογή) δεν αγοράζει την τσάντα αυτή για τη χρήση της αλλά μέσω της τσάντας αυτής αγοράζει αναγνώριση, κοινωνική θέση, δημοφιλία, έλξη και ίσως ικανοποίηση. Βασικά ¨αγοράζει¨ ένα κομμάτι ευτυχίας. Πρόσκαιρα όμως, γιατί όπως διαπιστώνεται από τις μελέτες, όσες περισσότερες γυναίκες αγοράσουν την ίδια τσάντα – και αυτό ¨φαίνεται¨ στον δρόμο – τόσο περισσότερο αρχίζουν να νοιώθουν απογοήτευση, ματαίωση και τελικά αντί για ευτυχία, αρχίζουν να νοιώθουν δυστυχία. Μέσα από τον αμείλικτο ψυχολογικό μηχανισμό της ¨προσαρμογής¨ και ¨σύγκρισης¨, η όποια στιγμιαία ικανοποίηση εξαφανίζεται γρήγορα. Και έτσι οι γυναίκες, συνήθως, πέφτουν στην παγίδα της ¨αγορομανίας¨( oniomania ). Οι ψυχαναγκαστικές / εθιστικές αγορές (compulsive shopping) , η ¨αγοροακολισμός¨ (shopaholism), η ¨αγορομανίας¨( oniomania ), κλπ έχουν ήδη αναγνωρισθεί ως μια ¨κλινική διαταραχή¨ από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς. Την ίδια στιγμή αναπτύσσονται κατάλληλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την καταπολέμηση εναντίον της αγορομανίας ( πχ Calexa , Lexapro της εταιρείας Forest Lab που δοκιμάζονται στο Stanford University Medical Center στην Αμερική ), ενώ μια ¨θεραπεία συζήτησης¨ (talking cure ) θα μπορούσε να είναι περισσότερο από αρκετή.
Τελικά, τι μπορεί να βρει κανείς ¨μέσα¨ σε μια τσάντα….έστω και (μέσης ) αξίας 3.000 ευρώ…..
( Πάντως η τσάντα στην φωτογραφία κοστίζει όχι τρεις χιλιάδες αλλά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ . Είναι το σχέδιο
Precious Rose και αποτελείται απο 1016 διαμάντια, 1169 ζαφείρια, χρυσό 18κ, κλπ. Πριν την παραγγείλετε , κάντε κλικ εδώ και δείτε “The Shopping Bag Lady” . Ενα βίντεο που …σίγουρα θα σας βοηθήσει για να αποφασίσετε!!!)
(Από αναφορές και στοιχεία απο το βιβλίο “Nice” Capitalism )

About Costas Kataras

Futurist,Strategist,Speaker; Author of "Nice Capitalism" ;Purveyor of the "Nice Way" strategy, for a sustainable future for Brands,Corporations and Society. http://www.costaskataras.org
This entry was posted in Happiness and Well-Being, Marketing and Advertising, Other Languages Edition. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s